Hoe veilig thuis te werken tijdens een quarantaine
In het licht van de coronaviruspandemie dringen volksgezondheidsdeskundigen er bij iedereen op aan om thuis te werken. Ondanks dat kantoren leeglopen en werknemers thuis in quarantaine gaan, is het niet nodig je digitale beveiliging op te offeren voor je persoonlijke welzijn. Je kunt veilig online verbonden blijven, terwijl je thuis de coronaviruscrisis uitzit.
Hier is alles wat je nodig hebt om jezelf thuis te beveiligen en om oplichting die gericht is op mensen die op afstand werken vanuit thuisquarantaine te voorkomen:
1. Beveilig je thuisnetwerk
Als je thuis werkt (dat zou je moeten!), moet je thuisnetwerk nu zowel je persoonlijke als professionele digitale leven beschermen. Zorg ervoor dat het deze taak aankan.
Het absolute minimum is je router te beveiligen met een wachtwoord, als je dat nog niet hebt gedaan. Probeer vervolgens deze aanvullende stappen:
- Schakel je openbare SSID uit. Dit maakt het moeilijker om je wifi-thuisnetwerk te vinden (voor iedereen die je buiten wilt houden);
- Filter MAC-adressen. Een MAC-adres is een netwerknaam die is toegewezen aan een specifiek apparaat. Als je router MAC-adresfiltering ondersteunt, wordt het voor een ongeautoriseerd apparaat veel moeilijker om zelfs maar verbinding met je router te maken.
- Zet een gastnetwerk op. Een gastnetwerk is een tweede netwerk dat je op je router kunt opzetten voor de apparaten van bezoekers. Afhankelijk van je router kun je verschillende beveiligingsregels toepassen voor de twee verschillende netwerken. Beveilig in dat geval je thuis- en werkapparaten achter de strengste beveiligingsregels en laat een vriendelijker stel regels achter voor gastapparaten.
- Installeer een VPN op je router. Als je voldoende wifi-encryptie op je router hebt ingesteld, wil je misschien ook een VPN op je router instellen.
2. Gebruik een apart apparaat voor werk
Je kunt je persoonlijke- en werkapparaten en -accounts het beste gescheiden houden. Op deze manier blijft de ene veilig, als de andere wordt gehackt.
Als je je werk op een desktopcomputer doet, is de kans groot dat je het ook op een laptop kunt doen. Dat is de beste optie, aangezien deze mogelijk al beveiligingssoftware van je bedrijf bevat.
Je kunt ook een apart gebruikersaccount op je thuisapparaat gebruiken. Zorg er echter wel voor dat je alle apps runt die je nodig hebt om veilig te werken. Als je je maar zelden aanmeldt bij dit account, is het van cruciaal belang dat je al je software bijwerkt voordat je aan het werk gaat. Oudere versies zijn mogelijk niet compatibel met de software van je collega's en je loopt mogelijk ook belangrijke beveiligingsupdates mis.
3. Gebruik cybersecurityhulpmiddelen voor het hele bedrijf
Er zijn tal van verschillende tools die werknemers kunnen helpen veilig te werken terwijl ze thuis werken. Enkele van de meest eenvoudig te gebruiken en krachtigste die er zijn, zijn NordVPN Teams of NordVPN's Dedicated IP voor individuen. Zo werken ze:
- Uw bedrijf past whitelisting toe op al haar servers en systemen. Whitelisting is als een strenge uitsmijter voor de deur van een club – als je IP-adres niet op de lijst staat, mag je er niet in.
- Met behulp van NordVPN Teams of Dedicated IP kun je je IP-adres instellen op een van de goedgekeurde adressen. Je kunt dit overal ter wereld doen, en jezelf daarmee versleutelde toegang verlenen tot servers en systemen waartoe je anders alleen op kantoor toegang had gehad.
Er zijn ook tal van andere oplossingen beschikbaar. Persoonlijke tools – van veilige browsers en browserextensies tot veilige berichten-apps – helpen jou en iedereen veilig te blijven. Vraag je systeembeheerder of je eerst iets moet installeren voordat je het kantoor verlaat om je thuisquarantaine in te gaan.
4. Versleutel gevoelige bestanden zowel tijdens verzending als in opslag
De centrale servers en netwerken van je bedrijf zijn mogelijk (hopelijk) veilig, maar wanneer alle werknemers vanuit thuis werken, kan er van alles gebeuren.
Gelukkig zijn er tools waarmee je gevoelige bestanden zowel in opgeslagen staat als tijdens verzending kunt versleutelen. Waar je ook werkt en waar je je bestanden ook naar verzendt, ze zijn veilig als je ze versleutelt met NordLocker. Door je account te koppelen aan die van je collega's, kun je zorgen voor end-to-end-encryptie voor je meest gevoelige bestanden. Het beste nieuws is dat NordLocker gratis is voor de eerste 2 GB.
5. Informeer jezelf over digitale veiligheid en social engineering
Hackers en oplichters weten dat veel bedrijven hun werknemers naar huis zullen sturen. Ze zullen dan ook op welke manier dan ook proberen misbruik te maken van de situatie. Gesprekken die je normaal persoonlijk met je collega's zou hebben, gaan nu online plaatsvinden, waardoor ze gemakkelijker te misbruiken zijn.
Lees over verschillende vormen van social engineering en phishing, zodat je weet waar je op moet letten. Meer dan ooit zullen oplichters proberen zich voor te doen als je collega's of managers, om te proberen je ertoe te brengen gevoelige bedrijfsinformatie op te geven. Hier volgen enkele basisprincipes:
- Controleer de afzender nogmaals. Is het chatbericht dat je net van je baas hebt gekregen door John.Doe of John_Doe verzonden? Welke is de juiste? Is de email die je vraagt een belangrijk bestand te downloaden verzonden door john.doe@uwbedrijf.nl of john.doe@bijnauwbedrijf.nl?
- Download of klik pas op iets als je zeker weet dat de afzender legitiem is. Zelfs dan wil je misschien eerst contact opnemen met je collega voordat je iets belangrijks doet, zoals het indienen van een grote overboeking.
- Behoud secundaire communicatiekanalen. Als je niet zeker bent van de juiste spelling van de naam in het emailaccount van je collega, bel hem dan om het te controleren. Als je op het punt staat iets in de email van je collega te downloaden, of erop te klikken, overweeg dan om ze eerst te IMen. Dit maakt het veel moeilijker voor nepberichten om hun doel te bereiken.
6. Vermijd openbare wifi
De beste reden om in deze situatie openbare wifi te vermijden, is omdat je openbare ruimtes en reizen moet vermijden, punt uit! Als je echter toch naar buiten moet, moet je voorzorgsmaatregelen nemen – zowel voor je gezondheid als voor je digitale beveiliging.
Openbare wifi vormt altijd een gevaar, omdat het veel minder veilig is dan privé-wifi en er veel meer kans is dat kwaadwillenden ermee verbonden zijn (of er zelfs achter zitten, zoals het geval is met een kwaadaardige dubbele hotspot). Wifi is niet het enige gevaar op openbare locaties. Hier zijn enkele van de andere risico's die je kunt tegenkomen wanneer je in het openbaar werkt:
- USB-laders. Meestal is een USB-oplader slechts een oplader. Soms kunnen openbare opladers echter worden uitgerust of gehackt met hardware of software die malware op je apparaat kan installeren of je communicatie kan volgen. Gebruik alleen laders die je thuis vertrouwt.
- Meekijkers. Als je normaliter op kantoor werkt, ben je misschien gewend om gevoelige of vertrouwelijke onderwerpen openlijk te bespreken. Wanneer je in het openbaar werkt, kun je die informatie onbedoeld lekken aan iemand die over je schouder meekijkt. Je elimineert dit risico door alleen thuis te werken, of in de buurt van mensen die je vertrouwt.
Vergeet hoe dan ook niet dat je lichamelijke gezondheid voorop staat! Deskundigen op het gebied van volksgezondheid zeggen dat het wegblijven uit de buurt van openbare ruimtes je gezond houdt, en wij denken dat het je ook digitaal veilig houdt
Lees Meer