Leeg

Nieuws

 • Normcommissie Biometrie van start

  De vingerafdruk voor het ontgrendelen van de smartphone en de irisscan op het vliegveld zijn voorbeelden van biometrie. Biometrie gaat over het identificeren van mensen op basis van unieke persoonlijke fysieke kenmerken. De normcommissie ‘Biometrie’ vertegenwoordigt hierbij de Nederlandse belangen en gaat binnenkort van start.

  De identificatie geeft toegang tot een gebouw of product. Voor afspraken over biometrie-technieken worden internationale normen ontwikkeld.

  De normcommissie Biometrie werkt samen met internationale experts aan het ontwikkelen van normen die de effectiviteit van biometrie vergroten. Belangrijke onderwerpen zijn formaten voor het uitwisselen van data en biometrische profielen. De experts komen zowel van gerenommeerde tech-bedrijven als van overheidsinstanties en start-ups. Zij hebben uiteenlopende beroepen van (ICT)-technicus tot jurist.

  Er zijn verschillende zorgen rondom het gebruik van biometrie. Denk aan privacy-issues, juridische vraagstukken en het optimaal opslaan en delen van de gegevens. Er is geen specifiek wettelijk kader voor biometrie, afgezien van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

  Het is van groot belang om ook de Nederlandse stem bij de internationale normontwikkeling te laten horen. Via de Nederlandse normcommissie Biometrie is dit mogelijk. Door deelname in de normcommissie is er inspraak in de inhoud van de biometrienormen. Normcommissieleden zitten bij de internationale commissie van biometrie aan tafel en kunnen invloed op de normen hebben.

  18-10
 • Nieuwe AXIS Companion-software voor videomanagement

  Axis Communications kondigt de release aan van de nieuwe AXIS Companion-software voor eenvoudig, veilig en betrouwbaar videomanagement: AXIS Companion 4. Deze gebruiksvriendelijke videobewakingsoplossing is geoptimaliseerd voor kleine systemen tot 16 camera's en ideaal voor kleine bedrijven die een oogje in het zeil willen houden op hun gebouwen, mensen en bezittingen.

  Jeroen Dijkmans van Gunst, Account Manager Nederland bij Axis, is enthousiast: “De nieuwe software maakt het mogelijk om realtime notificaties naar mobiele apparaten te versturen. Zo zijn bedrijfseigenaren direct op de hoogte van elke verdachte activiteit en kunnen zij via een mobiel apparaat of pc toegang krijgen tot live op opgenomen video, zonder eerst een netwerk of router te hoeven configureren.”

  AXIS Companion 4 introduceert ook systeembeheer op afstand. Dit maakt het voor bijvoorbeeld installateurs erg eenvoudig om meerdere bewakingssystemen tegelijkertijd te monitoren en indien noodzakelijk opnieuw op te starten of een upgrade te installeren, zonder fysiek ter plaatse aanwezig te zijn. Handig en kostenefficiënt, zeker voor kleine bedrijfseigenaren.

  Belangrijkste kenmerken:

  •     Realtime alarmnotificaties op mobiele apparaten
  •     Systeembeheer op afstand
  •     Meerdere gebruikersprofielen en -rechten


  De nieuwe AXIS Companion-software is intuïtief, makkelijk te bedienen en te configureren, waardoor gebruikers snel met het systeem aan de slag kunnen. “Gebruiksgemak is een belangrijk speerpunt voor Axis. Door deze handige functionaliteiten aan AXIS Companion toe te voegen, maken we professionele videobewaking voor kleine bedrijven nog eenvoudiger en completer”, aldus Dijkmans van Gunst.

  17-10
 • Maastricht Aachen Airport kiest opnieuw voor CSU

  CSU is na een tenderproces wederom de schoonmaakpartner van Maastricht Aachen Airport (MAA). De luchthaven koos voor CSU vanwege de resultaatgerichte schoonmaak die flexibel inspeelt op de groeiende bezoekersstroom. Behalve voor de schoonmaak van de terminals, kantoren en het buitenterrein is er in de nieuwe samenwerkingsovereenkomst ook veel aandacht voor gastgerichtheid.

  Maatwerkplan voor MAA
  De luchthaven even ten noorden van Maastricht maakt een stevige groei door. Waren er in 2018 nog 29.000 passagiers, in 2020 worden er 45.000 verwacht. Behalve meer reizigers verwelkomt MAA ook meer medewerkers van airlines en touroperators, bezoekers van de horecagelegenheden en shops en personeel van de luchthaven zelf. CSU stelde een maatwerkplan samen om de uitdagingen op het vliegveld aan te pakken. Het plan omvat onder meer flexibele schoonmaakinzet die aansluit op het actuele vliegschema en de bijbehorende bezoekersstromen.

  Meer dan schoonmaken alleen
  Het verhogen van de gastbeleving is ook onderdeel van het maatwerkplan. CSU ziet de toenemende behoefte aan hospitality als een mooie kans voor MAA. “De luchthaven en CSU werken sinds 1997 samen. Met de toename van zowel de vrachtcharters als de groei van passagiers is het tijd voor de volgende stap”, licht Districtsmanager Ronald Cransveld toe. “We gaan verder dan schoonmaken alleen, want gastbeleving wordt steeds belangrijker. Wij willen, door onze werkzaamheden, bijdragen aan de beleving van bezoeker en passagier.” Om de schoonmaakmedewerkers op de luchthaven hierin te ondersteunen, voert CSU een zelfontwikkeld trainingsprogramma uit. In andere branches waarin CSU actief is, zoals de onderwijs- en zorgsector, is dit al een succes.

  Vertrouwen in partnerschap
  Door de gastgerichtheid die reizigers, bezoekers, personeel en gebouwgebruikers ervaren te blijven meten, houdt CSU grip op de toekomst. Jack Dumoulin, Manager Projects & Infrastructure bij MAA: “Ik kijk tevreden terug op de afgelopen samenwerking en heb vertrouwen in deze volgende stap in het partnerschap met CSU. De schoonmaakmedewerkers zijn daarbij erg belangrijk, zij dragen hun steentje bij in het kader van beleving.”  17-10
 • Trigion tekent vernieuwd Convenant Toezichtmodel Rotterdam Centrum

  Rotterdam loopt voorop met haar Toezichtmodel in het centrumgebied en is daarmee een voorbeeld voor andere Nederlandse steden. In dit toezichtmodel hebben diverse beveiligingsbedrijven en onder andere de RET, gemeente en politie afspraken gemaakt om samen en met elkaar te zorgen voor een veilige Rotterdamse binnenstad. Dit unieke samenwerkingsverband heeft sinds de invoering in 2004 haar succes ruimschoots bewezen. Als zich incident voordoet staan alle partijen rechtstreeks met elkaar in contact door middel van portofoons en kan direct de juiste partij ter plekke komen.

  Op 7 oktober 2019 ondertekende de deelnemende partners, waaronder Trigion, het vernieuwde Convenant Toezichtmodel Rotterdam Centrum. We zijn trots dat we in het bijzijn van Burgemeester Aboutaleb de verlenging van deze samenwerking voor de komende 5 jaar mogen bekrachtigen. Na de ondertekening volgde er een fotomoment voor alle partners en hun toezichthouders op de trappen van de Koopgoot.  Fotograaf: Jan van der Ploeg

  17-10
 • UiPath combineert process mining en RPA mogelijkheden

  UiPath, RPA-softwareonderneming, heeft ProcessGold gekocht, de Nederlandse aanbieder van process mining-technologievendor. Dankzij deze aankoop is UiPath de eerste grote aanbieder die process mining- en RPA-mogelijkheden combineert.

  “Dit is een sprong voorwaarts voor UiPath die laat zien hoe ons bedrijf zich ontwikkelt, en hoe we onze klanten in staat stellen hun automatiserings-mogelijkheden verder te ontwikkelen, door een beter begrip van hun processen, door automatiseringskansen te ontdekken en vervolgens de invloed daarvan te meten”, zegt Daniel Dines, UiPath´s medeoprichter en CEO.

  Op basis van de aankoop van ProcessGold en van StepShot introduceert UiPath de UiPath Explorer productgroep. Deze is ontwikkeld om het begrip van de bedrijfsbrede processen te vereenvoudigen en maakt het makkelijk om processen te bepalen, documenteren en prioriteren, met de unieke mogelijkheid om de procesuitvoer aan zowel de voorkant als in de achtergrond te begrijpen, met behulp van wetenschappelijke en visuele analyse.

  ProcessGold biedt het meest flexibele, krachtige ontwikkel- en gebruiksplatform ten behoeve van professionele process mining dat geschikt is voor ondernemingsbrede toepassing, om process intelligence-toepassingen mee te bouwen voor de verbetering van de bedrijfsprocessen. Klanten en partners zoals Deloitte, KPMG, EY, Porsche, KPN, Philips, The Salvation Army, Infineon, Webasto en Aegon hebben het ProcessGold-platform geïmplementeerd om processen voortdurend te analiseren en monitoren en zo waarde te scheppen door inzichten uit data te genereren. ProcessGold´s software visualiseert hoe de beste procesprestaties sneller en effectiever kunnen worden behaald.

  UiPath zal nauw met zijn partners samenwerken aan de bouw van grootschalige process mining, met als doel klanten het gat te laten dichten tussen Process Understanding en RPA. Nu al kunnen klanten en partners voorbeelden zien van naadloze process mining-mogelijkheden, afgezet tegen UiPath Orchestrator/Robot logbestanden - wat een nog maar een voorproefje is van wat volledige integratie straks biedt.

  17-10
 • CHE en COG kiezen voor schoonmaak van CSU

  Actief samenwerken aan een inclusieve samenleving; dat is de voornaamste reden waarom Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en Christelijke Onderwijs Groep (COG) hun gezamenlijke schoonmaakaanbesteding aan CSU gunnen. Als partners trekken de scholen samen met CSU op om kansen te bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. CSU verzorgt de komende 10 jaar het schoonmaakonderhoud op de tien locaties van de onderwijsgroep in Ede en Velp. Daarbij zijn vanaf de start vier ‘social return’ arbeidsplaatsen ingevuld.  Sociaal en inclusief op elk gebied
  Vanuit hun (christelijke) identiteit voelen CHE en COG een bijzondere verantwoordelijkheid naar de samenleving. Naast het begeleiden van studenten naar een goede plek in de maatschappij, willen CHE en COG ook met hun bedrijfsvoering bijdragen aan een inclusieve samenleving. “Maatschappelijk verantwoord ondernemen en goed opdrachtgeverschap, vormden dan ook belangrijke gunningscriteria in de aanbesteding”, aldus Pieter Plug, inkoper bij de Christelijke Hogeschool Ede. “In CSU vinden de opleidingsinstituten een partner die in staat is het sociale karakter ook daadwerkelijk te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Zo maakt CSU al jaren actief werk van het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder herintreders en statushoudenaars.”

  Werken vanuit identiteit
  CSU kwam van de negen deelnemende partijen als beste uit de bus. Door vanaf de start van het contract vier banen te creëren voor mensen die moeilijk in het arbeidsproces meekomen, draagt CSU samen met CHE en COG bij aan een inclusieve samenleving. De beoordelingscommissie was verder enthousiast over de locatiespecifieke aanpak, gastvrije en inclusieve werkwijze, toekomstgerichte visie en de manier waarop het in meerdere vraagstukken de unieke identiteit van de CHE en COG verwerkte. Zo levert CSU naast de schoonmaakdienstverlening eveneens een bijdrage aan het onderwijs van CHE en COG. CSU verzorgt hiervoor stages, bedrijfsbezoeken, projectopdrachten en gastlessen.

  Verschillende gebruikers, één doel
  Bijzonder aan de aanbesteding is bovendien dat het hbo en mbo samenkomen in één opdracht. Patrick de Groot CSU “Dat is uniek omdat ze op facilitair vlak uiteenlopende uitdagingen bieden. Een 43-jarige deeltijdstudent Social Work en een 17-jarige scheeps-interieurbouwer in spe hebben immers inhoudelijk niet veel gemeen. Beiden hebben wel een schone en inspirerende leeromgeving nodig om hun doelen te bereiken.” Het voorstel van CSU speelde in op de verschillen maar garandeerde bovendien overal eenzelfde resultaat: schone en aantrekkelijke gebouwen en een gastvrije dienstverlening zodat iedere student zich thuis voelt. CSU gaat op de tien locaties dan ook resultaatgerichte schoonmaak bieden. De dienstverlening vindt bovendien zoveel mogelijk overdag plaats. Patrick de Groot CSU “Dat maakt de schoonmaak zichtbaar en bevordert het contact tussen gebouwgebruiker en dienstverlener. Daar gaat een sociale prikkel vanuit en geeft studenten een impuls om verantwoordelijk met hun omgeving om te gaan.”


  16-10
 • W/E adviseurs draagt bij aan maatregelen circulair bouwen

  Stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen is trots op haar bijdrage aan de nieuwe maatregelen van minister Ollongren omtrent circulair bouwen.

  De circulariteit in de gebouwde omgeving krijgt vorm. Dit blijkt uit de brief die minister Ollongren (BZK) afgelopen week naar de Kamer stuurde. W/E adviseurs is trots op haar bijdrage in wat er nu ligt en wat er gaat komen. W/E ziet dit als een mooi resultaat van de in 40 jaar opgebouwde expertise op het terrein van duurzaam bouwen.
   
  Circulair bouwen is een van de onderdelen van het uitvoeringsprogramma Circulaire economie 2019-2023 (UPCE), schrijft Ollongren in haar Kamerbrief. Doel is te komen tot een volledige circulaire economie in de bouw in 2050. In de brief worden de voornemens op de drie hoofdlijnen van het circulaire bouwen beleid van het ministerie van BZK geschetst:
   
  Uniforme rekenmethode
  Een belangrijke actie is de ontwikkeling van een uniforme methode voor het bepalen van de circulariteit van gebouwen.
  David Anink van W/E heeft via zijn deelname aan het Actieteam ‘Meten van circulariteit’ van het Platform CB’23 inhoudelijk bijgedragen aan die uniforme meetmethode. Hij was daarbij één van de bepleiters van de MPG (Milieuprestatie Gebouwen) als meetinstrument voor circulariteit. Zo wordt gestimuleerd dat er met één, gedragen methode wordt gewerkt.  

  Om de MPG ook voor circulariteit te kunnen gebruiken is er een aanpassing van het MPG-systeem nodig. Daarvoor is de eerste stap intussen gezet. W/E was hierbij betrokken en heeft zich onder andere ingezet voor de mogelijkheid om losmaakbaar toegepaste producten beter te kunnen waarderen. Bovendien start W/E dit najaar met een studie naar een manier om in de MPG meer recht te kunnen doen aan de circulaire strategie van levensduurverlenging.

  Strengere MPG-eis
  De tweede hoofdlijn in het beleid is aanscherping van de milieuprestatie-eis. Dit wordt alom als noodzakelijke trigger gezien om de MPG en daarmee circulariteit een serieuze plek te geven. BZK heeft een halvering van de MPG in 2030 als stip op de horizon genoemd, met daarbij een geleidelijke aanscherping te beginnen op 1 januari 2021.

  In dit traject heeft W/E zowel de verkennende studie naar de haalbaarheid van MPG:0.5 in 2030 als de studie als basis voor de aanscherping 2021 uitgevoerd. Bij die laatste heeft W/E de MPG-niveaus van de komende nieuwbouw in beeld gebracht. Dit door 1200 gebouwen door te rekenen, waarbij het voldoen aan BENG en gasloos het uitgangspunt was. Gezien de steeds duidelijker blijkende interactie tussen energiemaatregelen en de milieuprestatie zijn in dit onderzoek ook  de opties voor een integrale benadering verkend.

  Uitbreiding toepassingsgebied
  De milieupresatie-eis moet breder toegepast worden, blijkt uit de derde hoofdlijn uit de brief van Ollongren. De minister wil de milieuprestatie-eis ook gaan gebruiken voor andere gebruiksfuncties dan wonen en kantoor. Daarnaast moet de methode geschikt worden om ook bij verbouw en transformatie op de milieuprestatie, en daarmee circulariteit, te kunnen sturen. W/E start binnenkort met een onderzoek, dat een breedgedragen aanpak moet opleveren.

  16-10
 • CSU benut innovatiekracht van eigen schoonmakers

  CSU is altijd op zoek naar frisse ideeën. In de markt, bij samenwerkingspartners, maar ook in de eigen organisatie. Met duizenden specialisten op de werkvloeren van opdrachtgevers in onder meer de zorg, onderwijs, hotel- en foodbranche en zakelijke dienstverlening, heeft CSU een enorme innovatiekracht in eigen huis. Daarom deed de schoonmaakdienstverlener een oproep onder zijn 16.000 medewerkers om het beste schoonmaakidee in te zenden. Op de top-8 kan nu worden gestemd.

  Inspiratie van de werkvloer
  Innovatie zit in het DNA van CSU. Daarom vroeg de organisatie zijn 16.000 schoonmaakmedewerkers afgelopen zomer om hun beste schoonmaakidee te delen. Dit leverde meer dan 100 creatieve, slimme en verrassende ideeën op. “Heel indrukwekkend en inspirerend en bovenal een bevestiging dat innovatie in onze organisatie lééft. Wij zijn trots op zoveel betrokken collega’s die graag met ons meedenken over hoe wij het werk beter, makkelijker en leuker maken”, reageert een enthousiaste Elke de Wirtz, specialist Innovatie bij CSU.

  Top-8 is bekend
  De jury selecteerde uit alle inzendingen een top-8 en nu is de keuze aan de collega’s zelf. Zij kunnen via een speciale pagina de selectie zelf online bekijken en beoordelen welk idee het meest kansrijk, kostenbesparend, duurzaam of sociaal is voor de organisatie. Het stemmen dient te gebeuren vóór 28 oktober. De winnaar wordt in de week van 9 december bekendgemaakt. Hij of zij wint een weekendtrip voor 6 personen en bovendien gaat CSU daadwerkelijk met het idee aan de slag. De winnende ideeën van afgelopen jaren, zoals de complimentenposter of de werkwagen op foamwielen, zijn inmiddels niet meer weg te denken zijn bij CSU.   

  15-10
 • Jeugd moet milieuprobleem e-waste afvalbergzelf aanpakken

  De Nationale Recycle Week die deze week loopt richt zich op de noodzaak van versnelde inzameling en verantwoorde recycling van de almaar uitdijende en totaal onzichtbare hoop e-waste. We hebben het dan over al die elektrische apparaten, armaturen en kapotte lampen die in huis rondzwerven of die nog steeds worden weggegooid in de grijze kliko of naast afvalcontainers op straat worden gezet. Wecycle daagt een week lang jongeren extra uit om meer e-waste in te zamelen. Want wat blijkt? Onze jeugd (13-17) is vooralsnog de grote achterblijver.

  Wecycle, die in Nederland de regie voert over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen (kortweg: e-waste), liet het inzamelgedrag van Nederlanders onderzoeken door bureau Motivaction. Wie doet wat en hoe, wie zijn de achterblijvers, waar liggen de kansen om meer in te zamelen? Volwassenen boven de 65 zamelen als de beste in. Mannen en vrouwen bevestigen een traditioneel rollenpatroon binnen het gezin. En in de zeldzame gevallen dat jongeren dan e-waste verwijderen, verdwijnt tot zo’n 30% gewoon in de kliko bij het huisvuil.

  Jan Vlak, directeur van Wecycle, vindt het verrassend dat jongeren sterk achterblijven bij ouderen. “Het is goed dat jongeren vooroplopen in de protesten tegen klimaatverandering. Maar die overtuiging zien we nog niet terug in het inlevergedrag van deze groep die veel elektronische apparaten bezit en waarvan ook veel kapotgaan of niet meer in gebruik zijn. Dit is wel de groep waar we het in de toekomst van moeten hebben. Om die reden zetten we gedurende de Nationale Recycle Week, ook via social media, heel bewust in op de jeugd en laten we ze uitdagen door een aantal bekende vloggers.”

  Jongeren gooien tot 30% gewoon bij het huisvuil| In huishoudens met pubers waar apparaten en lampen kapotgaan blijft een derde gewoon thuis rondzwerven, tweederde wordt weggedaan. In dat geval zijn het vooral de ouders (55%) die deze e-waste wegbrengen naar de gemeentelijke milieustraat en de inzamelbakken in winkels. Slechts 9% wordt door pubers weggebracht.

  Volgens Jan Vlak is het echt schokkend dat pubers dan vervolgens een kwart (lampen) tot een derde (kleine elektrische apparaten) van de e-waste gewoon bij het afval weggooien. “En dat terwijl 92% van de jongeren weet dat ze apart ingeleverd kunnen worden, bijna 70% kent ook daadwerkelijk onze Wecycle afvalbakken en een meerderheid is op de hoogte dat bij correcte recycling schadelijke stoffen worden verwijderd en grondstoffen worden hergebruikt. Ons probleem is dat de enorme e-waste afvalberg vrijwel onzichtbaar is en niet zo tastbaar als de plastic soep die onze oceanen bevuilt. De Nationale Recycle Week moet het noodzakelijke bewustzijn en begrip ook bij jongeren een enorme boost geven.”

  Vrouwen naar supermarkt, mannen naar bouwmarkt| Mannen en vrouwen leveren beiden in bij supermarkt, bouwmarkt, tuincentrum, elektronicawinkel en woonwinkel. Toch blijkt er een klassieke rolverdeling met een lichte voorkeur bij vrouwen voor supermarkt en woonwinkel. Mannen gaan vaker naar bouwmarkten en tuincentra.

  65+ benut alle inzamelpunten als beste| Wat betreft inzameling scoren ouderen boven de 65 relatief het beste bij de gemeentelijke milieustraat, kringloopwinkels, mobiele servicepunten en Repair Cafés. Ouderen scoren het beste van allemaal als het gaat om hun inzamelgedrag.

  Nationale Recycle Week| Wecycle gebruikt de Nationale Recycle Week (14-21 oktober 2019) om ook de jeugd uit te dagen. Het is voor Wecycle als deelnemer aan het collectief Heel Holland Recyclet die de recyclingweek organiseert een ideaal moment om de noodzakelijke gescheiden inzameling van e-waste onder de aandacht te brengen van jong en oud en alle Nederlanders op te roepen om e-waste in te leveren bij de milieustraat of op de daarvoor bestemde plekken bij retailers.  15-10
 • Helft van de Nederlandse werknemers solliciteert onder werktijd

  Werkend Nederland is actief aan het solliciteren tijdens kantooruren, blijkt uit onderzoek van XpertHR onder 1038 werknemers. Dit betekent het zoeken van vacatures, motivatiebrieven schrijven en het maken van sollicitatieafspraken. De belangrijkste reden om de zoektocht naar een nieuwe baan te starten is de behoefte aan meer uitdaging (64%) en meer verdienen (60%). Maar liefst 14 procent zegt te solliciteren omdat de verstandhouding met de leidinggevende slecht is. Ook bevallen collega’s niet altijd (12%) of wordt er gepest op de werkvloer (2%).

  Een nieuwe baan is altijd een optie
  Ook wanneer het huidige werk bevalt, geeft meer dan de helft van de respondenten aan altijd open te staan voor een nieuwe baan (54%). Wieneke Brandt, uitgever van XpertHR: “Deze cijfers benadrukken hoe belangrijk het is om te allen tijde het werkgeluk van de medewerker hoog op de agenda te hebben staan. Bij werkgevers die dit serieus nemen zijn medewerkers minder vaak ziek, maken ze minder fouten, en zijn ze productiever.”

  Jongeren vooral gericht op hoger loon
  Ruim één op de vier werknemers die jonger zijn dan dertig wil een nieuwe baan om meer te verdienen. In de leeftijdscategorie van 40 tot 49 jaar ziet 50 procent extra geld als reden om een nieuwe baan te zoeken. Onder de zestigplussers wil 34 procent een nieuwe baan omwille van de financiën.  

  Vrouwen op zoek naar uitdaging
  Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna zeventig procent van de vrouwen die een nieuwe baan wil, op zoek is naar meer uitdaging. Mannen zijn wat dat betreft meer tevreden met op het werk: van hen zoekt iets meer dan zestig procent een baan met meer uitdaging.

  15-10
Leeg